Снимка PexelsЕкологична катастрофа започва в Черно море. Рибните запаси намаляват. Основните

...
Снимка PexelsЕкологична катастрофа започва в Черно море. Рибните запаси намаляват. Основните
Коментари Харесай

Институтът по рибни ресурси във Варна: Рибните запаси намаляват

Снимка Pexels

Екологична злополука стартира в Черно море. 

Рибните ресурси понижават. Основните аргументи са замърсяването, свръх улова и климатичните промени, сигнализират учени. Това установяват учени, които се занимават с тяхното проучване. Основните аргументи са замърсяването, свръх улова и климатичните промени. Тенденцията е годна и за Черно море, сподели за шефът на Института по рибни запаси Елица Петрова. Мерки се вземат. Една от тях са квотите. В Черно море квоти има за улова на калкан и трицоната.

При установено понижаване на стопански значимите рибни запаси, през последните години се следи наклонност на релативно опазване на тяхното количество, осведоми шефът на Института по рибни запаси Елица Петрова.

“Което, несъмнено като учени, не ни дава съображение да кажем, че имаме възстановяване на запасите. Знаете, че ние сме доста деликатни с тези думи. По-скоро имаме стабилизация. Сега, допускам, че това се дължи и на ограниченията, които се вземат, на рестрикциите, които има към нас във връзка с това, че сме членове на Европейската комисия – Румъния и България. Имаме повишение на качеството на научните проучвания през годините. Чрез програмата за събиране на данни в бранш “Рибарство ” на процедура се даде опция да се вършат регулярни и повече проучвания. ”
Точно повишението на качеството и прецизността на проучванията бяха част от акцентите на полевата експедиция по план за поощряване на новаторските технологии за оценка на рибни и нерибни запаси. Повече от Валери Пенчев, ръководител на Асоциацията за проучване и развиване на черноморското крайбрежие река Дунав.

“И в този момент ние се събрахме за 14 дни тук в границите на един дребен проучвателен транспортен съд, на който се опитахме да демонстрираме може би най-съвременните уреди във връзка с оценката на рибните ресурси и премерване на качеството на водата. ”

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР